Misschien heb je ooit gehoord over de vijf fasen (Wu Xing) waarmee de Chinezen vele aspecten van het leven rubriceren. Ze gebruiken de fasen ook om de samenhang tussen gebeurtenissen te verklaren. De vijf fasen zijn: hout, vuur, aarde, metaal en water en elke fase heeft zo zijn eigen sterktes en zwaktes. Vooral hout, vuur en aarde spelen een grote rol bij het ontstaan van stress. Hout staat voor initiatief, vuur voor bloei en aarde voor oogsten.

Wanneer je deze fasen bijvoorbeeld vertaalt naar je werk, dan ontstaat er het volgende. Stel, je krijgt een opdracht op je werk, dan staat deze voor hout (initiatief); met enthousiasme begin je eraan en breng je deze opdracht tot bloei (vuur) en na verloop van tijd is de klus geklaard (aarde). Met trots of tevredenheid kijk je terug en er is een grote kans dat je hiervan veel energie hebt gekregen. In de praktijk blijkt dat opdrachten vaak niet tot een gezond einde kunnen worden gebracht. Er is geen budget meer, een andere collega neemt het over, er is niet genoeg tijd, noem het maar op. Zeer waarschijnlijk nemen je enthousiasme en energie af en raak je gefrustreerd of gestrest.

Natuurlijk zijn er altijd factoren die je niet kunt beïnvloeden. Een aantal ervan heb ik hierboven al genoemd. Maar wanneer je je bewust wordt van deze cyclus en deze ook op die manier probeert te doorlopen, dan zal je zien dat er ook een hoop goed gaat en dat je wellicht meer vat op je werk krijgt. Het woord ‘afmaken’ speelt hierbij een grote rol.  Ook in je privéleven zijn er allerlei dingen, die je moet doen. Je kunt deze 3 fasen bijna bij alle opdrachten doorvoeren, hoe klein ook. Denk hierbij aan het volgende voorbeeld: je kookt eten, je eet het op en je voelt je goed en gezond.

 

Heb je veel last van stress voor de dag van morgen, neem dan ’s avonds een moment van bezinning en kijk wat er die dag allemaal wel goed is gegaan. Dit geeft ontspanning en wellicht een betere nachtrust.