010-2234698 • Voorschoterlaan 40 • 3062 KP • Rotterdam info@ngrotterdam.nl

Antroposofisch verpleegkundige zorg

Deze zorg kan helpen een evenwicht te vinden in lichaam, ziel en geest. Dat betekent dat het op die drie gebieden werkzaam wil zijn.

Naast de verpleging en verzorging van het lichaam, is het voor de antroposofisch verpleegkundige ook een taak om te bemiddelen en te begeleiden in het ziekteproces.

De Antroposofisch Verpleegkundige Zorg beschouw ik van toegevoegde waarde aan de reguliere verpleegkunde.

Tijdens de Voortgezette Opleiding vanuit de antroposofie leerde ik de Uitwendige Therapie toe te passen. Zoals het woord ‘Uitwendig’ al zegt, behandel ik gezondheidsklachten via de huid. Dat doe ik door het geven van ritmische inwrijvingen (dat lijkt op een lichte, zachte ‘massage’), compressen of wikkels. Ik maak daarbij gebruik van natuurlijke middelen, zoals etherische huidolie, kruiden en zalf. Mijn verpleegkundige behandelingen kennen een viertal sleutelwoorden: aandacht, rust, warmte en geruststelling. Door de ontspanning kan het zelfbewustzijn weer ervaren worden.

“MATRICARIA” ( letterlijk vertaald: oerzorg) heet mijn antroposofisch verpleegkundige praktijk, zorg van wieg tot graf. Dat betekent dat mensen van alle leeftijden bij mij terecht kunnen met hun vragen op het gebied van zelfverzorging en -verpleging.

Graag ben ik als verpleegkundige het verlengstuk van de ouders bij het opgroeien van hun kinderen.

Jongeren kan ik op het gebied van seksuele en relationele ontwikkeling voorlichting geven over vragen die hen bezig houden.

Volwassenen wil ik met raad en daad terzijde staan, terwijl de oude(re) mens in zijn of haar kwetsbaar worden van mij oprechte interesse mag verwachten.

Door mijn jarenlange ervaring in het hospice “ de Vier Vogels” in Rotterdam, kijk ik bovendien graag mee, hoe op een natuurlijke manier de terminale fase van het leven zo goed mogelijk doorgemaakt kan worden, en hoe we op liefdevolle wijze de laatste zorg kunnen geven aan onze dierbaren, zodat het lichaam werkelijk wordt afgelegd.

Daarbij wil ik altijd  naast mijn hulpvragers te staan in plaats van tegenover hen. Samen kijken we naar de vragen en proberen we de moeilijkheden op natuurlijke wijze het hoofd te bieden.

De ervaring in mijn beroep vertaalt zich in het cursusaanbod. Op mijn website www.zorgvanwiegtotgraf.nl  staat hier meer informatie over.

Volg ons ook via social media

Natuurlijk Gezondheidscentrum
Rotterdam

Voorschoterlaan 40
3062 KP Rotterdam
010 2234698

Matricaria Cursusaanbod voorjaar 2019

Woensdag 16 januari
20.00-21.30 uur
Thema avond over” het tiende levensjaar”


Zaterdagochtend 26 januari
10.00- 12.00 uur
Werkgroep over “het aanleren van een ritmische voetinwrijving”


Woensdag 13 februari
20.00- 21.30 uur
Thema avond over “ volwassenheid, tijd nemen om tijd te krijgen”


Zaterdag 23 februari
10.00- 12.00 uur
Werkgroep over “eerste hulp bij zieke kinderen”


Woensdag 13 maart
20.00- 21.30 uur
Thema avond over “de puberteit”


Zaterdag 23 maart
10.00- 12.00 uur
Werkgroep over “water en baden voor kinderen en volwassenen”


Woensdag 3 april
20.00- 21.30 uur
Thema avond over “ zorg voor kleuters en de leerrijpheid”


Zaterdag 13 april
10.00- 12.00 uur
Werkgroep over “de natuurlijke zorg rondom de dood”

Voor uitgebreidere informatie: www.zorgvanwiegtotgraf.nl

of mail je vragen aan: ruthcooiman@hotmail.com