Voeding

Wij krijgen vaak de vraag wat gezonde voeding is. Er is zoveel informatie en de ene hype volgt op de andere. Regelmatig horen we de teleurstelling als dat superfood toch echt niet gewerkt heeft. Of waarom zijn er nou toch nog die klachten, terwijl je toch zo gezond eet? Het blijkt niet zo eenvoudig om zelf te bepalen wat goed is voor je. Want wat voor de een gezonde voeding is, hoeft dat voor de ander niet te zijn.

“Je bent wat je eet” is een uitspraak die je vast wel eens gehoord hebt. Voeding is een heel belangrijk onderdeel voor goede gezondheid. We helpen je graag bij het vinden van het voedingspatroon dat bij jou past.

Er is tegenwoordig veel belangstelling voor gezonde voeding gelukkig. Het Nederlandse dieet is eenzijdig en levert makkelijk tekorten op. Verschillende klachten kunnen als oorzaak verkeerde voeding hebben. Je lichaam moet de voeding die je eet verwerken. Als dat erg eenzijdig is, raken systemen overprikkelt en krijg je makkelijk tekorten.

Behandeling:

Je houdt een voedingsdagboek bij voordat je naar het consult komt. Tijdens het consult bespreken we je voedingspatroon in combinatie met je klachten. We kijken of je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en we stellen een nieuw voedingsplan met je samen.

Voedingsscreening

Heb jij last van vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn, diarree of infecties, overweeg dan een voedingsintolerantietest. Je kunt gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, zonder dat je dat bewust merkt. Als we die voedingsmiddelen dan eten, wordt ons immuunsysteem geactiveerd en dat kost veel energie. Dat kan een oorzaak zijn van allerlei klachten. Door te weten wat je wel en niet kunt eten, geef je je immuunsysteem rust en blijft er energie over voor herstel.

INTOLERANTIE OF ALLERGIE

Er is sprake van voedselintolerantie of gevoeligheid als je lichaam niet goed reageert op een bepaalde stof. Het kan het niet goed verteren, waardoor spijsverteringsproblemen of andere klachten ontstaan. Het verschil met een allergie is dat hierbij het hele immuunsysteem op tilt slaat, het lichaam maakt antistoffen aan die in de bloedbaan komen om de indringer te vernietigen. Zo’n allergische reactie kan heel heftig zijn en je kunt je hiervoor laten testen bij een huisarts of kliniek. Allergieën komen veel minder vaak voor dan intoleranties of gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen. Aan de andere kant komen intoleranties veel vaker voor dan we ons bewust zijn. Veel vage klachten, waaronder vermoeidheid, zijn te herleiden tot intoleranties voor voedingsmiddelen die we misschien wel dagelijks eten. Die intoleranties hebben zich in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld (deels) door een disbalans in de darmflora of door iets heel veel en vaak te eten.

Hoe kan het dat je een intolerantie opbouwd?

De kwaliteit van de darmflora heeft invloed op het functioneren van het immuunsysteem. Goede bacterien hechten zich aan de slijmvlieslaag in de darmen. Hier vindt ook de immuunrespons plaats. Als je steeds dingen eet die niet goed voor je zijn, dan raakt de slijmvlieslaag uitgeput en dit heeft ook gevolgen voor de darmflora.

Dat geeft slechte bacterien de kans om te groeien. Ook kan het immuunsysteem chronisch actief worden en ontsteking ontwikkelen. Het is dus goed om uit te zoeken of je intolerant bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Door deze dan niet meer te eten geef je je immuunsysteem rust en kun je je slijmvlies en goede bacterien herstellen.

Behandeling:

De meest effectieve manier om te weten of voedselintoleranties de oorzaak zijn van vermoeidheidsklachten is dit te laten testen.

Dit is een bloedonderzoek en dit geeft aan of het lichaam intolerant is voor bepaalde voedingsmiddelen.

Hoe werkt het concreet? Je krijgt een kit met twee buisjes mee. Dit laat je vullen bij een prikpunt. Deze laat je vullen bij een . Het bloed wordt uitgebreid getest op vele verschillende voedingsmiddelen en voedingsstoffen. De resultaten worden geëvalueerd en je krijgt via ons een uitgebreid rapport ‘op maat’. Hierin wordt een ‘klasse’ aangegeven (klasse 0: geen overgevoeligheid tot klasse 3-4: zeer sterke reactie tegen de betreffende voedingsmiddelen). Ook wordt specifiek aangegeven welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden en welke voedingsmiddelen je beter met mate kunt eten. Ook krijg je tips en (voedings)advies op maat. Als je gaat eten via dit advies krijgt je darmslijmvlies gelegenheid om zich te herstellen, klachten zullen afnemen en je krijgt veel meer energie. Afhankelijk van de Ernst van je klacht, kan het zinvol zijn om daarnaast een actief darmherstel plan te maken.

IgG / IgG4-Pre-screening is een zinvolle test bij:

  • Obesitas
  • Acne
  • Winderigheid/opgeblazen gevoel
  • Burn-out syndroom
  • Depressies
  • Diarree
  • Infecties
  • Huidaandoeningen
  • Hormonale stoornissen
  • Bovenbuikklachten
  • Constipatie
  • Hyperactiviteit/ ADHD
  • Chron. vermoeidheid/uitputting

Volg ons ook via social media

Natuurlijk Gezondheidscentrum
Rotterdam

Voorschoterlaan 40
3062 KP Rotterdam

Agenda:

  • Geen evenementen