Zuster Ruth en de biologische citroen bij hoge koorts

Om te begrijpen waarom wij citroenomslagen aan onderbenen en voeten aanraden bij  hoge koorts, is het van belang dat we eerst enige moeite doen om de citroen te leren kennen.  De citroenboom, die in de subtropen en de tropen groeit, is een kleine breed vertakte, doornige boom. De citroenboom heeft veel zon en beschutting nodig en voldoende water. Zoals de boom zich met zijn takken boven de aarde wijd heeft uitgespreid, zo heeft hij zich ook met zijn wortels breed in de aarde gezet. Door het hele jaar heen heeft de boom veel altijd groen blad en bovendien draagt de citroenboom ook het hele jaar vruchten en bloei tegelijk. Het bloeisel heeft een zoete, haast bedwelmende geur, terwijl de vrucht een koelgele kleur heeft en juist zuur is. ( Bloei en vrucht is dus tegenovergesteld aan elkaar) In de schil van de citroen verbergen zich etherische oliën, waar wij in de verpleegkundige behandelingen gebruik van maken. Daarom is het belangrijk dat je de ongeverfde, biologische citroenen in huis hebt.

Als wij de citroen in totaliteit bekijken, dan zien we dat de citroen het sterk naar buiten gerichte karakter, dat we in het bloeisel aantreffen, in zichzelf omkeert en tot een geordende, samentrekkende metamorfose komt in de vrucht. In de geneeskunde brengt de citroen hetzelfde proces tot stand bij aandoeningen, waarbij een te groot stofwisselingsproces is ontstaan in een gebied waar het in die mate niet thuishoort. De citroen wordt daarom overal gebruikt waar we overvloedige warmteprocessen willen beperken  en begrenzen.

Citroenomslagen met citroensap worden gegeven bij hoge koorts. De overvloedige warmte wordt daardoor afgeleid naar de benen. Omdat het met de uitwendige behandelingen belangrijk is dat je het goed leert, zou ik het fijn vinden als je het op een avond of een ochtend bij mij in de praktijk komt leren door het op elkaar te oefenen. Als jullie met een groepje van 4 personen komen, maken we er een leerzame avond van! Als je nu al wilt weten wanneer je het geeft, wat je nodig hebt en hoe je het doet, kijk dan op www.pleganopleidingen.nl klik op instructiefilm en kies de citroen voet-kuitwikkel.

Ruth N. Cooiman-van Heijningen,
“Matricaria”  praktijk voor verpleegkundige antroposofische zorg
www.zorgvanwiegtotgraf.nl
Voor vragen kun je terecht op mijn emailadres : ruthcooiman@hotmail.com

Natuurlijk Gezondheidscentrum Rotterdam
Voorschoterlaan 40a, 3061 KP Rotterdam