Door Arjan Domeni

De pollen van Els en Berk zitten soms al eind januari in de lucht. Heel vervelend als je hier gevoelig voor bent.

In de lente zie je voornamelijk allergieën voor boompollen, in de zomer voor grassen en onkruid.

Regulier gezien start alles met de diagnose. Als je hooikoortsklachten hebt zoals niezen, snotteren, tranende en jeukende ogen, een jeukend gehemelte of nog sterker algehele malaise en moeheid, kan de huisarts of KNO-arts testen of er een allergie is en voor welke pollen.

Vervolgens komt het advies om pollen zo veel mogelijk te vermijden. De behandeling bestaat uit neussprays met cortisonen al dan niet aangevuld met anti-histaminica in tabletvorm. Als je ook nog last hebt van benauwdheid kan de therapie aangevuld worden met een puffer.

Nadeel is dat de behandeling vaak klachten geeft zoals sufheid en moeheid. Verder is de behandeling puur gericht op symptoombestrijding en werkt deze niet genezend. Ieder jaar zullen dus dezelfde medicijnen gebruikt moeten worden.

Wat kan homeopathie betekenen bij hooikoorts?

Met homeopathie kun je de overgevoeligheidsreactie voor pollen verminderen. Dit doe je door het afweersysteem te versterken en bij te sturen.

Voor de homeopaat is het niet zo belangrijk om te weten voor welk type pollen je precies allergisch bent. Belangrijker is het om duidelijk in beeld te brengen hoe jouw klachten eruitzien en wat deze klachten voor jou betekenen. Hooikoortsklachten hoeven zich immers niet bij iedereen op dezelfde manier te uiten.

Daarnaast wordt gekeken naar jou als persoon en verzamelen we informatie over hoe je lijf functioneert. We gaan terug naar het moment dat de eerste klachten ontstaan zijn en kijken of er een belasting is vanuit de familie.

Soms werk ik naast het homeopathisch middel met darmnosoden. De darmfunctie speelt een grote rol bij allergieën. Met een goede darmnosode kan een verstoorde darmflora worden hersteld, en van binnenuit je afweer worden versterkt.  
Als bekend is voor welke pollen je overgevoelig bent, kan een aanpassing in je dieet ook verlichting geven omdat er kruisreacties bestaan tussen de eiwitten uit voeding en de eiwitten in pollen.

Als je dieper op de functie van je darmen in wilt gaan kan Suzan van Putten, ook werkzaam bij het natuurlijk gezondheidscentrum, je ondersteunen.

Wil je na het lezen van dit artikel een afspraak maken of heb je vragen, aarzel niet om contact op te nemen.

 

Contact

E-mailadres
info@arjandomeni.nl


Website

www.homeopathie-drechtsteden.nl

Telefoonnummer: 06 – 2874 8102