Herken de signalen die je lichaam je geeft, zodat je preventief aan je gezondheid kunt werken!

Ons lichaam zit mooi in elkaar. Het kiest altijd de minst belastende plek om als eerste signalen te geven als we uit balans raken. Hoe meer je naar die eerste signalen luistert, hoe meer je preventief voor jezelf zorgt. In de meeste gevallen kan het lichaam zichzelf nog herstellen als we uit balans raken. Denk aan een wondje dat geneest. Of rugpijn die toch weer overgaat. We staan er eigenlijk helemaal niet zo bij stil hoe ingenieus ons lichaam en onze geest functioneren en dat er zoveel onderlinge samenhang is tussen onze organen. En tussen onze organen en de emoties die we ervaren.

In de natuurgeneeskunde zien we de mens als een geheel. Lichaam en geest zijn een. Tijdens een eerste consult wordt er uitgebreid gekeken naar de signalen die een lichaam geeft, zowel fysiek als mentaal/emotioneel en de organen die daarbij betrokken zijn. Het is belangrijk om dit geheel te bekijken, omdat je zo de oorzaak van de klachten kunt vinden. Alleen als je, naast symptoomgericht, ook aan de oorzaak werkt, kun je blijvend herstel bereiken. Hoe gezonder het lichaam is, hoe gezonder de geest; en andersom.

De organen corrigeren of voeden elkaar en zijn onderdeel van het geheel. Alle organen werken samen, dus als één orgaan niet goed functioneert, heeft dat consequenties voor andere systemen. Als een orgaan uit balans raakt, dan heeft dat ook invloed op hoe we ons mentaal/emotioneel voelen. Eigenlijk weten we dat al heel lang, want onze taal is doorspekt met spreekwoorden die aantonen dat er een relatie is tussen organen en emoties: je gal spuwen, het hart op de tong hebben, de longen uit je lijf huilen, ergens mee in je maag zitten.

Symptomen die je ervaart zijn een uiting van een onderliggende disbalans. De klacht kan het gevolg zijn van een dieperliggende oorzaak die minder zichtbaar is. Zo kunnen lage rugklachten het gevolg zijn van een disbalans in de darmen of een zwakte van de nieren.

Chronische vermoeidheid is tegenwoordig een veelvoorkomende klacht, waar tal van oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen: het kan ontstaan door een virus. Zo’n virus wordt vaak actief in een zwakke plek/zwak orgaan in het lichaam. Dat orgaan neemt vervolgens energie weg bij andere organen en zo ontstaat een energie slurpende keten die de moeheid veroorzaakt. Maar ook darmklachten of een overbelaste lever zijn zo nog wat voorbeelden die de vermoeidheid zouden kunnen veroorzaken.

Als de dieperliggende storing in het systeem eenmaal is gevonden, kan het genezingsproces beginnen.

Voor maagklachten kan het bijvoorbeeld nodig zijn de lifestyle te veranderen en de maag te herstellen. Niet zelden is het in dit geval ook nodig aan de lever te werken.

Binnen de natuurgeneeskunde is het belangrijk vooral goed preventief voor jezelf te blijven zorgen. Als je signalen negeert, veroorzaakt het een het ander en word je uiteindelijk chronisch ziek. Daarbij is het belangrijk juist die eerste signalen van disbalans te herkennen en serieus te nemen. Juist bij dat preventieve behandelen ligt met name de kracht van de natuurgeneeskunde. Een Chinese arts werd duizenden jaren pas betaald als hij zijn gemeenschap gezond hield. Dat zorgde er dus voor dat hij juist goed ging opletten welke eerste signalen zijn patienten lieten zien, om deze zo snel mogelijk weer te genezen.

Het een komt uit het ander voort en alles is met elkaar verbonden. Een gezonde energiestroom kan zorgen dat je je gezondheid behoudt. Onderstaande tekst geeft dat mooi weer:

 

Tao schiep Een.

Een schiep Twee.

Twee schiep Drie.

De Drie schiepen de Tienduizend Dingen.

De Tienduizend dingen bevatten Yin en Yang.

En door middel van Qi bereiken ze harmonie.

(uit: Tao- te Ching)