010-2234698 • Voorschoterlaan 40 • 3062 KP • Rotterdam info@ngrotterdam.nl

Auto-Immuun Protocol

Introductie over het Auto-Immuun Protocol

De afgelopen jaren is er steeds meer besef van de grote impact die voeding heeft op onze gezondheid. Het is eigenlijk heel logisch: ons lichaam is ontworpen voor een bepaald, natuurlijk dieet. Wanneer we structureel daarvan afwijken (denk aan: teveel suiker, bewerkt voedsel), dan vertoont ons lichaam kuren. Een gezond lichaam kan dit over het algemeen wat beter corrigeren dan een lichaam met een verstoord immuunsysteem, zoals het geval is bij alle mensen met een auto-immuunziekte.

Er is de laatste jaren steeds meer wetenschappelijk aangetoond en daardoor meer kennis en besef dat dieet en lifestyle factoren invloed hebben op het ontstaan en het verloop van auto-immuunziekten. Deze kennis is door artsen in de Verenigde Staten gebundeld in een protocol dat het Auto-Immuun Protocol (AIP) heet.

In Nederland is AIP Nederland, gevestigd in het Natuurlijk Gezondheidcentrum Rotterdam, de eerste en enige praktijk volledig toegewijd aan en gespecialiseerd in het Auto-Immuun Protocol (AIP).

Het AIP is een protocol bestaande uit zowel dieet als lifestyle voorschriften, in het bijzonder voor mensen met auto-immuun ziekten.

Het dieet focust op natuurlijke, gezonde voeding die het lichaam voorziet van maximale voedingsstoffen, terwijl tegelijkertijd voeding wordt vermeden waarvan we weten dat deze juist ontsteking bevorderen in ons lichaam. En dat is precies wat je wilt vermijden, als je lichaam door een auto-immuun conditie, de neiging heeft een overactief immuunsysteem te hebben en chronisch in ontsteking is.

De lifestyle aspecten in het protocol, draaien om het krijgen van voldoende slaap, het managen van stress, voldoende beweging en emotionele balans. Deze factoren hebben elk invloed op het functioneren van ons lichaam.

Door de dieet en lifestyle aspecten in het AIP, werk je aan gezonde darmen, gebalanceerde hormonen en een immuunsysteem dat beter in staat is zichzelf te reguleren.

Het AIP is een eliminatiedieet, dit houdt in dat je in de eerste fase de voeding vermijd die mogelijk jouw immuunsysteem kunnen triggeren. Na verloop van tijd herintroduceer je stapsgewijs (via een protocol) voeding, om te onderzoeken waar jouw lichaam wel/niet goed op reageert. Het resultaat is een dieet en lifestyle waardoor jij je op je best kunt voelen, met meer grip op je symptomen, een veel beter begrip van jouw ziekte en wat jouw lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Een auto-immuunziekte is helaas een chronische aandoening en zal nooit genezen. Wanneer jouw lichaam eenmaal in staat is eigen weefsel “aan te vallen”, zal je lichaam daartoe in staat blijven. Ook het AIP is geen “geneesmiddel”. Wel is het tot op heden het meest complete en effectieve dieet en lifestyle protocol wat mensen met auto-immuunziekten in staat stelt met minder (tot zelfs geen) symptomen te leven, met meer grip op en begrip van hun symptomen, een algehele verbetering van de gemoedstoestand en in veel gevallen met minder medicatie te leven. 

Aanpak

In het Natuurlijk Gezondheidcentrum Rotterdam is Sera Yeramian, MSc. specialist op het gebied van het Auto-Immuun Protocol en oprichtster van AIP Nederland (en ervaringsdeskundige doordat zij zelf het AIP volgt i.v.m. Reumatoïde Artritis).

De behandelmethode bestaat uit een intake en een of meer vervolgconsulten. Tijdens de intake wordt eerst een beeld verkregen van de huidige situatie (klachten, huidige dieet en lifestyle factoren, huidige behandelingen) als ook doelen en wensen. Tijdens het eerste gesprek wordt, indien daar behoefte aan is, begrijpelijk uitgelegd waarom bepaalde voeding wel/niet wordt gegeten en op welke manier dieet en lifestyle invloed heeft op ons lichaam. De “waarom” begrijpen is vaak een belangrijke sleutel tot succes! Daarna wordt een persoonlijke aanpak besproken. Deze aanpak bestaat uit advies en praktische handvatten en tools, voor het aanpassen van het dieet als ook lifestyle aspecten die aandacht nodig hebben. De vervolgconsulten kunnen zowel telefonisch als in de praktijk plaatsvinden.

De begeleiding bestaat, naast advies over de inhoudelijke aspecten van het AIP dieet en lifestyle, ook uit aandacht voor het “transitie” aspect. Verandering van dieet en/of lifestyle aspecten zijn vaak makkelijker begrepen dan gedaan, daarom is coaching bij deze verandering een waardevol onderdeel van de begeleiding.

Ook voor mensen die het AIP al volgen en wat meer “gevorderd” zijn is begeleiding mogelijk in de vorm van kortere consulten van 30 tot 60 minuten om op specifieke vragen in te kunnen gaan.

Indien aanvullend onderzoek gewenst is wordt er samengewerkt met specialisten in het Natuurlijk Gezondheidscentrum Rotterdam.

Voor individuele begeleiding geldt een tarief van € 60,00 per uur (inclusief BTW). Dit betreft een eigen investering.

Intake gesprekken vinden idealiter plaats in de praktijk in Rotterdam. Vervolgconsulten zijn ook mogelijk op afstand.

Voor vragen en het maken van een afspraak neem gerust contact met mij op via info@aipnederland.nl.

 

Sera Yeramian, MSc.

Auto-Immuun Protocol (AIP) specialist en health coach

Natuurlijk Gezondheidscentrum Rotterdam

Voorschoterlaan 40, Rotterdam

www.ngrotterdam.nl

info@aipnederland.nl

 

Volg ons ook via social media

Natuurlijk Gezondheidscentrum
Rotterdam

Voorschoterlaan 40
3062 KP Rotterdam
010 2234698

Agenda: